Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για την «επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας»

10 Ιουλίου, 2009

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας.

Την «στρατηγική εξόδου» από την κρίση μέσω της κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και την διαρκή μετακύλιση των βαρών της κρίσης στις πλάτες των λαών μέσω νέων «προγραμμάτων εξυγίανσης», εφαρμόζουν οι εργοδότες με έντονους ρυθμούς και στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας.

Σε αυτό το εργασιακό μοντέλο κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ η σταθερή και μόνιμη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων θεωρούνται «αναχρονισμός». Άρα εκ περιτροπής εργασία με ταυτόχρονη μείωση των μισθών, προώθηση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης προσφέροντας μάλιστα για το σκοπό αυτό 19 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας (εργοδοτικές εισφορές), κ.ά.

Έχουμε λοιπόν τις εξελίξεις:

Με το κλείσιμο της μονάδας της «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Α.Ε.» 16 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.

Την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ» που απαιτεί μείωση από 40 σε 25 ώρες εργασία στο ΚΔΑΠ Βόνιτσας.

Στην συνέχεια το «ΠΑΛΑΙΡΟΣ ΜΠΗΤΣ» δεν ανοίγει και 80 οικογένειες που εργάζονταν και άλλοι τόσοι επαγγελματίες θα μείνουν χωρίς εισόδημα για φέτος.

Ακολουθεί η «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» που σε μεταβατικό καθεστώς μετά το ξεπούλημα της στον Βγενόπουλο, καταργεί τη Συλλογική Κλαδική Σύμβαση και καλεί τους συμβασιούχους σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων μετά από συνέντευξη και με μειωμένες κατά πολύ αποδοχές και την αβεβαιότητα της εργασίας, μετά τον Οκτώβρη.

Εδώ και δέκα μέρες η «ΛΕΥΚΑΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.» ανακοινώνει παύση εργασιών και οι 19 εργαζόμενοι βρίσκονται στον «αέρα» αφού στην τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας η εργοδοσία δεν ξεκαθάρισε τι προτίθεται να κάνει και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αγωγή συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων για να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους.

Εκεί όμως που τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται κατάφορα είναι στην εταιρεία “PROFIL ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ A.E” όπου σε ένα μήνα απέλυσε 4 από τους 18 εργαζόμενους και ετοιμάζει και 1 ακόμα απόλυση. Να σημειώσουμε ότι ο ένας από τους 4 δούλευε στην εταιρεία από το 1994 είναι 65 χρόνων και σε 15 μήνες θα συνταξιοδοτούνταν. Παράλληλα εκβιάζει τους 7 εργαζόμενους στην παραγωγή ή να αποδεχθούν το 4ήμερο ή θα κάνει και άλλες απολύσεις. Όσο για τους 5 εργαζόμενους στα συνεργεία τοποθέτησης θέλει να τους διώξει «οικιοθελώς» αφού τους καταργεί την μόνιμη δουλειά και τους υποχρεώνει να δεχθούν την τοποθέτηση με πληρωμή εργατοώρας και αυτασφάλιση. Η εταιρεία για το προγκρόμ αυτό κατά των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων επικαλείται «ζημιές» και μ’ αυτό εννοεί ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν και θέλει να τα αυξήσει, όπως δείχνουν και οι δυο τελευταίοι ισολογισμοί της.

Οι επιλογές αυτές τις εργοδοσίας είναι εναρμονισμένες ή και τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής του κεφαλαίου, όπως έχει πρόσφατα καταγραφεί με την απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ που υπογράμμισαν τη σημασία της «προετοιμασίας των αγορών εργασίας για την περίοδο της ανάπτυξης» μετά την κρίση. Γιατί μόνο η φθηνότερη εργατική δύναμη διασφαλίζει την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Εκεί βρίσκονται και οι ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού που σταθερά και συστηματικά έχουν προετοιμάσει το έδαφος για αυτά τα μέτρα με δεκάδες αντεργατικά νομοθετήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μπει φραγμός στην κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Λευκάδας και να προστατευτεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη, σταθερή εργασία.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Κώστας Αλυσανδράκης
Μπάμπης Χαραλάμπους

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: