Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικίνδυνη η κυβερνητική μεθόδευση για τα οικονομικά των κομμάτων

6 Ιουλίου, 2009

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ

τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156

e-mail: mailbox@gt.kke.gr, http://www.kke.gr

κκε Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, να προωθήσει νόμο που θα ορίζει ως αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων την κρατική επιχορήγηση, με την οποία συμφώνησε απόλυτα το ΠΑΣΟΚ και καταρχήν ο ΣΥΝ, αποτελεί αντιδραστική στόχευση. Με πρόσχημα τη διαφάνεια, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα επιδιώκουν να κρύψουν

τη διαφθορά, τη βαθιά διαπλοκή και αλληλεξάρτηση που έχουν με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η αποκλειστική, ή ακόμα και η κύρια χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη διαφάνεια, σε σπάσιμο της διαπλοκής των αστικών κομμάτων με το κεφάλαιο. Αντίθετα, ενισχύει τη διαφθορά και την εξάρτηση. Καθιστά τα κόμματα κρατικοδίαιτα. Επιτρέπει κάθε φορά στην κυβερνητική πλειοψηφία να καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης και πώς αυτή θα μοιραστεί στα κόμματα, ενισχύοντας την ανισοτιμία, διαμορφώνοντας μηχανισμούς ελέγχου και καθορισμού του τρόπου με τον οποίο κάθε κόμμα μπορεί να τη διαθέσει. Η διάθεση των τεράστιων κονδυλίων κρατικών – κοινοτικών της ΕΕ προς τα ευρωκόμματα, τις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι η διάθεση τους λειτουργεί ως παράγοντας ανάπτυξης της σήψης και ως μηχανισμός παρέμβασης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο πρόγραμμα και στη δράση τους.

Η κρατική χρηματοδότηση σε καμιά περίπτωση δεν θα σταματήσει τη συνδιαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων με τα αστικά κόμματα και το κράτος. Θα συνεχίζεται κάτω από το τραπέζι και θα δυναμώνει. Και στην Ελλάδα και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ αποδεικνύεται αυτό που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ προσπαθούν να κρύψουν. Ότι η διαφθορά, τα σκάνδαλα, η σήψη παράγονται πρωτίστως από τη δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αυτή μολύνει τα πάντα. Το κράτος και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Το ΚΚΕ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνει όμηρος ούτε του κράτους, ούτε της ΕΕ, ούτε των βιομήχανων και των εφοπλιστών. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την απαγόρευση να είναι για μας ο κύριος και βασικός χρηματοδότης ο λαός. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανέναν κρατικό μηχανισμό να ορίζει τη σχέση του κόμματός μας με τα μέλη και τους φίλους του, να καθορίζει μέσω των οικονομικών το εύρος και την κατεύθυνση της πολιτικής μας δράση. Απολογούμαστε και δεχόμαστε έλεγχο για την πολιτική μας, τη δράση μας, τα οικονομικά μας, μόνο στην εργατική τάξη και στο λαό.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: